حسین وحید خراسانی (زادهٔ ۱۳۰۰ هجری شمسی در نیشابور) مرجع تقلید شیعه دوازده امامی است.


کلاس درس او پررونق‌ترین کلاس حوزه علمیه قم است و به‌طور متوسط در هر جلسه درس وی حدود ۲ تا ۳ هزار طلبه شرکت می‌کنند. وحید خراسانی از مراجع سنتی قم به شمار می‌رود و در سخنان خود انتقادهای فراوانی را نسبت به بزرگان اهل سنت ابراز می‌کند.


او همچنین از پایه‌گذاران برگزاری عزاداری در سالروز درگذشت فاطمه زهرا است. [۱] وحید خراسانی در این روز و در سالروز درگذشت امام جعفر صادق با پای برهنه، پیاده از دفتر خود تا حرم فاطمه معصومه در بین دسته عزادار حاضر می‌شود.[۲]


او یکی از هفت نفری ست که پس از مرگ محمدعلی اراکی، در فهرست هفت‌گانه مراجعی قرار گرفتند که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم معرفی کرد.[۳] صادق لاریجانی، رئیس فعلی قوه قضاییه داماد اوست.[۴] دفتر و منزل او در خیابان صفائیه قم قرار دارد.[۵][۶]




مراحل تحصیل و اساتید

پس از گذراندن مقدمات و ادبیات عرب، دورهٔ سطح را از محمد نهاوندی فرا گرفت و وسپس برای تکمیل تحصیل علوم دینی در درس خارج میرزا مهدی اصفهانی و آیت‌الله آشتیانی حاضر شد.


علوم عقلی، فلسفه و حکمت را از میرزا ابوالقاسم الهی و میرزا مهدی اصفهانی آموخت و به قصد تکمیل مبانی در سن ۲۷ سالگی به نجف رفت و در درس میرزا عبدالهادی شیرازی و محسن حکیم و بخصوص سید ابوالقاسم خویی شرکت جست و یکی از شاگردان برجستهٔ وی است.


وحید خراسانی ساختارشکنانه‌ترین زندگی‌نامه در میان مراجع را بر روی وب‌گاه شخصی خود قرار داده‌است؛ تنها عبارت: «جز قصور و تقصیر چیزی ندارم.»[۷] و [۸]




تدریس

او از سال ۱۳۷۸ هجری قمری پس از تدریس سال‌های متوالی دروس سطح، درس خارج فقه و اصول را آغاز نمود و نزدیک به دوازده سال در نجف آن را ادامه داد.


پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۹۰ هجری در شهر مشهد به تدریس پرداخت و بعد از یک سال به شهر قم مهاجرت نمود وهم اکنون به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال دارد و حوزهٔ او یکی از پر رونق‌ترین دروس حوزهٔ علمیه قم است و در شاخه اصول در حوزه به وحید در اصول شهره است.




احکام شرعی

وحید خراسانی در پاسخ به استفتاء در مورد بازی شطرنج در پایگاه اطلاع رسانی‌اش اعلام نمود:


در صورتی که برد و باخت مالی باشد حرام است. و در صورتی که برد و باخت مالی نباشد بنا بر احتیاط واجب اکید حرام است، و زمانی برد و باخت نیست که قرار نباشد چیزی به برنده بدهند و فقط بازی کردن باشد. [۹]



آثار

چراغ هدایت، کشتی نجات[۱۰]

نفس نفیس خاتمیت[۱۱]

حلقه وصل رسالت و امامت

آشنایی با اصول دین[۱۲]

مناسک حج<

منتخب توضیح المسائل

به یاد اول مظلوم روزگار

در آستانه مصیبت عظمی شهادت صدیقه کبری

ریحانه رسول الله

بیاد آن که مذهب حق یادگار اوست

بیاد بضعه خاتم‌الانبیاء در طوس حضرت شمس الشموس

به یاد آخرین خلیفه و حجت پروردگار



موضع گیری‌ها

وی در سال ۱۳۷۹ از سیدمحمد خاتمی، رییس‌جمهور اصلاح‍طلب خواست سالروز درگذشت دختر پیامبر اسلام را تعطیل رسمی اعلام کند، که این امر محقق شد. [۱۳]

 

مراسم معارفه صادق لاریجانی به عنوان رییس قوه قضاییه یک بار لغو شد و با تأخیر چند روز بعد برگزار شد. برخی سایت‌ها خبری منتشر کردند که وحید خراسانی دامادش را از احراز این پست بر حزر داشته‌است. این خبر هرگز توسط وحید تکذیب نشد و فقط لاریجانی پس از معارفه آن را تکذیب کرد.


وحید خراسانی در مورد نظام حاکم ایران گفته است : حفظ نظام از اوجب واجبات است نه برای امروز که ما هستیم ، برای همیشه تا روزی که این پرچم به دست امام زمان ارواحنافداه برسد و ما همه در قبال اهل بیت علیهم السلام مسئولیم.[۱۴] وحید خراسانی پس از درگذشت حسینعلی منتظری در بیت وی حاضر شد و ضمن تسلیت به خانواده وی گفت :«من سابقه دوستی ۵۰ ساله با آن مرحوم داشتم و آن بزرگوار را در همه جهات و در همه زمان‌ها عالمی عامل می‌دانستم. رحمت و رضوان خدا بر ایشان باد.» وی همچنین از اهانت انجام‌شده به حسن خمینی در مراسم سالگرد درگذشت روح‌الله خمینی ابراز تاسف کرد.


وی در جریان چهار سفر علی خامنه‌ای به قم در سال ۱۳۸۹ به دیدار او نرفت و او را به حضور نپذیرفت. گفته می‌شود پیش‌شرط‌های وحید خراسانی برای دادن اجازه ملاقات به خامنه‌ای، آزادی زندانیان، عذرخواهی از ملت ایران و اعلام «نداشتن مرجعیت» بوده‌است. به گفته سید مجید مصطفوی، وحید خراسانی، سیدعلی خامنه‌ای را کسی می‌داند که «دستش به خون مردم آغشته شده» است.[۱۵]


در آذر ۱۳۸۹ وی نمایش چهره‌ی حضرت ابوالفضل را در یک سریال تلویزیونی نامشروع دانست. پس از آن وبگاه الف متعلق به احمد توکلی با ادبیاتی تند به انتقاد از وی پرداخت و پس از مطرح کردن موضوع سریال از او پرسید که چرا رفتار معترضان در روز عاشورای سال قبل و مراسم تشییع حسینعلی منتظری را محکوم نکرده‌است. بسیاری از سایت‌ها از جمله شیعه آن‌لاین این مقاله را اهانت مستقیم به مرجعیت شیعه و دخالت در کار مراجع دانستند و محکوم کردند.[۱۶]


وی در درس خارج خود در مسجد اعظم قم، در ۱ اسفند ۱۳۸۹، اشاره‌ای به موضوع زندان از نظر فقه نموده و از آن به عنوان موضوعی شدید یاد کرد که فقط فقیهی که به «مُخّ فقاهت» رسیده، می‌داند که حبس در چه مواقعی جایز است. وحید خراسانی تأکید نمود که اساس دین بر حریت است: «فقیهی که به مُخّ فقاهت رسیده، می‌داند حبس در چه مواردی است و چقدر امر حبس شدید است و اساس دین بر حریت بشر است و حبس و زندانی کردن او و حرمان او از جامعه و از خانواده در چه حد از شدت است و موارد حبس در شریعت در چه مواردی و با چه دقتی مطرح شده‌است»[۱۷] [۱۸] خانوادهٔ گروهی از زندانیان سیاسی این سخنان وحید خراسانی را به عنوان انتقاد از دستگاه قضایی کشور تعبیر کرده‌اند و با ارسال نامه‌ای از موضع گیری وی تقدیر نموده‌اند.[۱۹].




پانویس

↑ شفقنا

↑ خیابان آیت‌الله‌ها سید مرتضی ابطحی، روزنامه جهان اقتصاد، ص ۹، ۱ آذر ۱۳۸۸

↑ حوزه قم، مصباح و احمدی نژاد

↑ «لاریجانی داماد وحید خراسانی است» ‎(فارسی)‎. خبرآنلاین.

↑ فروش و اجاره دامنه.mizannews.ir

↑ زندگی‌نامه صادق لاریجانی، وبگاه رسمی صادق لاریجانی

↑ خیز روحانیت به سمت هژمونی مجازی، سید مرتضی ابطحی، «مدیریت ارتباطات»، شماره ۲، تیر ۱۳۸۹

زندگی‌نامه وب‌گاه رسمی وحید خراسانی، بازدید: تیر ۱۳۸۹

↑ شفقنا | بیان متواضعانه حضرت آیت‌الله وحید خراسانی از زندگینامه خود: «جز قصور و تقصیر چیزی ندارم»

↑ «فتوای آیت‌الله وحید خراسانی در باره شطرنج» ‎(فارسی)‎. خبرآنلاین. بازبینی‌شده در ۱۳ مرداد ۱۳۸۹.

↑ «کتابخانه ملی ـ چراغ هدایت کشتی نجات، حضرت امام حسین علیه السلام» ‎(فارسی)‎.

↑ «کتابخانه ملی ـ نفس نفیس خاتمیت، امیرالمؤمنین علیه السلام» ‎(فارسی)‎.

↑ کتابخانه حسین وحید خراسانی در پایگاه اطلاع‌رسانی او

↑ «کنشگران سیاسی سکولار و جامعه مذهبی» ‎(فارسی)‎. بی بی سی فارسی.

↑ «نظر آیت‌الله وحید خراسانی در مورد نظام جمهوری اسلامی» ‎(فارسی)‎. خبرآنلاین.

↑ «یک مدرس حوزه علمیه در گفتگو با صدای آمریکا: این جنایات قابل قیاس در تاریخ نیست» ‎(فارسی)‎. صدای آمریکا فارسی، ۱۹ فوریه ۲۰۱۱. بازبینی‌شده در ۳۱ مارچ ۲۰۱۱.

↑ «روز انلاین» ‎(فارسی)‎.

↑ «آیت‌الله وحید خراسانی:اساس دین بر حریّت بشر است» ‎(فارسی)‎. وب‌گاه رسمی آینده نیوز، ۲ اسفند ۱۳۸۹. بازبینی‌شده در ۷ اسفند ۱۳۸۹.

↑ «انتقاد آیت‌الله وحید خراسانی از عادی شدن صدور حکم زندان» ‎(فارسی)‎. بی‌بی‌سی، ۲۲ فوریه ۲۰۱۱. بازبینی‌شده در ۳۱ مارچ ۲۰۱۱.

↑ «نامه تشکر جمعی از خانواده‌های زندانیان سیاسی به آیت‌الله العظمی وحید خراسانی» ‎(فارسی)‎. سحام نیوز، ۷ اسفند ۱۳۸۹. بازبینی‌شده در ۷ اسفند ۱۳۸۹.

پیوند به بیرون

وب‌گاه آیت‌الله وحید خراسانی